Intensieve surveillance van politie en gemeente vanwege toename autokraken

maandag 27 februari 2017

Harderwijk - De politie in Harderwijk is druk bezig met het onderzoeken wie er achter de recente toename van auto-inbraken in met name de wijk Drielanden zit. Van 1 oktober 2016 tot nu deden 30 gedupeerden aangifte van auto-inbraak in de wijk Drielanden. Ook surveilleren politie en toezichthouders van de gemeente vaker dan normaal door de wijk. Het is nog niet duidelijk of sprake is van dezelfde daders of dadergroep. De politie vraagt de inwoners van Drielanden alert te zijn en bij verdachte situaties direct 112 te bellen!

De toename in Drielanden heeft uiteraard ook impact op het totaal aantal auto-inbraken in heel Harderwijk. In 2016 waren er tussen 1 januari en 27 februari 25 auto-inbraken in Harderwijk, dit jaar in dezelfde periode iets meer dan twee keer zoveel; 51 inbraken. Meestal is sprake van piekperiodes, politie en gemeente doen er alles aan om het tij te keren. Maar de recente piek baart uiteraard wel zorgen en is zeker reden voor extra alertheid.

De politie ziet dat daders het regelmatig gemunt hebben op Volkswagens en Audi’s, maar ook dat over de hele linie sprake is van het openbreken van allerlei merken auto’s. Ook de buit en werkwijze verschilt nogal. Gewilde buit is onder andere airbags en navigatiesystemen, maar ook waardevolle spullen die in de auto blijven liggen, zoals tassen, (dure) brillen en laptops. 

Charissa Lankhorst, wijkagent van Drielanden: “We hebben samen met de toezichthouders van de gemeente nadrukkelijk aandacht voor dit probleem en zijn veel in de wijk aanwezig, maar we kunnen niet overal tegelijk zijn. We hebben de ogen en oren van de wijkbewoners dan ook hard nodig. Wees dus bijvoorbeeld bij het uitlaten van de hond of tijdens een hardlooprondje extra alert en word je ’s nachts toch even wakker, kijk een keer uit het raam.” 

Heel belangrijk hierbij is, bel bij het zien van verdachte personen die bijvoorbeeld aan deuren van auto’s rommelen of door autoramen gluren direct 112! Want 112 is er voor álle heterdaadsituaties. Bij het zelf aanspreken van verdachte personen geldt, gebruik vooral het ‘gezonde verstand’. Twijfelt u of het veilig is om mensen aan te spreken, schakel de politie in. Let bij het zien van verdachte personen in de wijk ook goed op signalementen en kentekens.

Bent u nog niet aangesloten bij een buurt WhatsApp groep? Sluit u alsnog aan of richt samen een groep op. Lees meer over de mogelijkheden op de site van de gemeente Harderwijk

Of misschien heeft u een camera op uw terrein hangen, meld deze dan aan bij ‘Camera in Beeld’ via deze link. 

Andere belangrijke tips zijn uiteraard sluit de auto goed af en laat er geen waardevolle spullen in achter. Ook niet in de kofferbak of uit het zicht, want ook dan kunnen autokrakers met bijvoorbeeld een bluetooth scanner eenvoudig detecteren of er apparatuur in uw auto ligt.

Lees hier nog meer preventietips tegen auto-inbraak. 

 

 

 

 

bron: politie.nl | Categorie: verkeersdelict


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Ermelo | 112 alarmeringen Ermelo | Goedkoop Tanken in Ermelo | Supermarkten in Ermelo | Weerbericht Ermelo